Renkam dovanas vaikams - į ką atkreipti dėmesį?

Rinkdami dovanas vaikams, paprastai susiduriame su problema, kaip nepasimesti toje gausybėje žaislų. Juk norime, kad vaikui žaislas būtų ir naudingas ir reikalingas.

Tad mūsų rekomendacija renkant žaislus, būtų atsakyti į šiuos 3 klausimus:

1. Ar žaislas kokybiškas? Čia tikrai neapsiribokite tik tvirtumu ir išoriniu grožių, nepatingėkite pasižiūrėti ir į žaislo gamyboje naudojamas medžiagas - ar jos tikrai saugios vaikui?
2. Ar žaislas bus naudingas vaikui? Tik naudingi, lavinamieji žaislai bus paimami į rankas ne vieną kartą ir suteiks prasmę vaikų žaidimuose.
3. Ar žaislas atitinka vaiko amžių? Šioje vietoje neužteks tik pasižiūrėti žaislo etiketę, o prireiks ir šiokių tokių, minimalių žinių kokiame vaiko raidos etape tinkami tam tikri žaislai.

Na štai šį, galbūt iš pirmo žvilgsnio ir sudėtingiausią klausimą padėsime Jums išspręsti.

0-9 mėn.

Pavadinę šį gyvenimo laikotarpį barškučių laikotarpiu tikrai nesuklysime, nes būtent šiame etape įvairūs barškučiai, kramtukai ar kiti kūdikių žaisliukai groja "pirmuoju smuiku". Pirmuosius mėnesius su barškučiais kūdikėlius stimuliuoja mamos, o vėliau, jau nuo 3 mėn. su barškučiais pradeda užsiimti ir patys mažyliai. Artėjant pusmečio sukakčiai galima pradėti galvoti ir apie įvairius veiklos centriukus, formelių rūšiuokles, knygutes ar kitus žaisliukus, su kuriais žaidžiama sėdinti. 

9-18 mėn.

Tokio amžiaus vaikai jau pradeda vaikščioti, tad startuoja ir vaikučio žaidimai susiję su traukimu, stūmimu, judėjimu. Labai šaunu, jeigu ši veikla papildoma ir žaislais, pvz., į vežimuką pasisodinti lėlę ir ją stumti, susikrauti kaladėles į vežimėlį ir jį stumti. Taip šiame amžiuje vaikučiai atranda malonumą judėti ir jų gyvenime atsiranda stumdomos mašinėlės, lėlės su vežimėliais, pirmieji balansiniai dviratukai ar paspirtukai. 

Tokio amžiaus vaikai jau geba ir savotiškai žaisti "namų gyvenimą", suprasti, kad reikia pamaitinti žaisliukus - lėlės ar pliušinius gyvūnėlius, atnešti mamai ar tėčiui puodelį su įsivaizduojamu gėrimu ir t.t. Šiuo metu jiems dar nereikia "tikrų" ingridientų, užtenka turėti indelius ir imituoti veiksmą.

 

2-4 metai.

Šio amžiaus vaikams labai svarbu yra vaidybiniai žaidimai. Vaikai mielai įsijaučia į įvairių personažų roles - čia gali būti princesė, fėja, o už akimirkos - karžygė. Vaidyba tobulėja ir "namų gyvenimo" žaidimuose. Čia jau neužteks tik indėlių, prireiks ir įvairiausių pyragėlių, picų ar sausainių. 

Šiame amžiaus etape pasidaro labai svarbi grožio samprata, ypač jeigu mama ar tėtis tam taip pat skiria nemažai dėmesio. Siūlytume nebijote ir į įvairius žaidimus su kosmetika, žiūrėti kaip į žaidimus. Jūsų užduotis tik vaikams parinkti saugia ir kokybišką, tik vaikams skirtą kosmetiką. Tikėtina, kad per šiuos žaidimus, padėsite vaikams tinkamai suprasti grožio sampratą ir taip pažaidę vaikai, ne taip sieks šio "uždrausto vaisiaus".

Vaikų smulkioji motorija vis tobulėja, tad ir konstravimo įgūdžiai šiame etape stipriai žengia į priekį. Vaikas jungia vis daugiau konstruktoriaus detalių ir plokštumos pereina į erdvę, iš abstrakčių formų į konkretesnes. 

Dar šiame etape norėtume išskirti vaikų gebėjimus objektus sujungti iš įvairių skirtingų detalių. Čia labai pagelbės puzlės, vėrimo rinkiniai, spalvinimas, mozaikos, origami ir kt. Kuo vaikas labiau tobulės, tuo daugiau skirtingų detalių sujungs į visumą. 

5-7 metai

Vaikams intensyvėja smulkiosios ir stambiosios motorijos išsivystymas. Tad šiuo laikotarpiu vaikui tampa vis svarbiau žaisti judriuosius žaidimus. Jis puikiai geba šokinėti su šokdyne, sviesti skraidančia lėkštę, ranka mušinėti kamuolį. Tad renkantis šiuos žaisliukus svarbu, kad žaislai būtų saugūs ir nekeltų papildomos rizikos susižeisti.

Ruošiantis mokyklai labai svarbu smulkiosios motorikos išsivystymas, bei kūrybinis tobulėjimas. Tokio amžiaus vaikai jau piešia aiškius, išraiškingus piešinius, spalvindamas sugeba sujungti ir suderinti spalvas, sugeba kruopščiai atlikti kūrybinius darbus. Konstruojant pirmumas teikiamas smulkių detalių konstruktoriams, sudėtingesnėms instrukcijoms, įdomesnėms formoms. Vaikais sugeba vis ilgiau išlaikyti dėmesį, susikaupti, žaidime išbūti vis ilgesnį laiką. Tad ir veiklos tampa įdomesnės ir rezultatas kokybiškesnis. 

Lėlės, figūrėlės, kurios domina tokio amžiaus vaikus, tampa vis mažesnės ir smulkesnės, neretai vaikai pasiduoda įvairių daiktų, figūrėlių kolekcionavimui, varžymuisi su bendraamžiais. 

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lakpritis Gruodis