Pliušinių žaislų valymas - Kada, kaip ir dėl ko?

 

Pliušiniai žaislai sukurti vaikams juos mylėti, jais rūpintis ir pasinerti su jais į nuotykius. Kiekvienas patirtas nuotykis su mylimu žaisliuku vaikui atneša daug laimės ir įspūdžių.

Vis dėl to yra ir kita, ne tokia smagi pliušinių žaislų pusė. Minkšti žaislai sugeria dulkes, išsitepa, o tinkamai neprižiūrint žaislų, juose gali kauptis dulkių erkutės ir kitos bakterijos. Kaip tinkamai prižiūrėti pliušinius žaisliukus, kad jie būtų saugūs mūsų vaikams?

 

Pasidomėkite ar pliušinį žaislą galite skalbti skalbimo mašinoje

 

Ant kiekvieno minkšto žaislo rasite etiketę, kurioje bus nurodyta ar jį galima skalbti skalbimo mašinoje ar ne. Taip pat rasite ir kitus svarbius ženklus, pavyzdžiui, kokioje temperatūroje galima skalbti žaislą, ar galima jį džiovinti skalbimo mašinos būgne ir visas kitas skalbimo instrukcijas, į kurias labai svarbu atkreipti dėmesį, jeigu norite kad žaislas ilgiau neprarastų savo pirminio vaizdo ir džiugintų Jus ilgai. Jeigu žaislo etiketė yra nublukusi arba vaiko pliušinis žaislas labai senas ir trapus, tuomet geriausia būtų jį skalbti rankomis.

Gana dažnai pasitaiko atvejų, kuomet pliušinių žaislų negalima skalbti skalbimo mašinoje, štai pagrindinės priežastys, kodėl nederėtų minkštų žaislų skalbti:

  • turi įsiūtą muzikinę dėžutę, kurios skalbti negalima;
  • yra labai seni ir trapūs;
  • turi priklijuotas akytes, nosytę, ar kitas dalis, kurios skalbiant gali nukristi;
  • turi elementus, kurie negali būti skalbiami, pavyzdžiu blizganti suknelė, kuri nenusiima;
  • yra prikimšti mažais putplasčio rutuliukais, kurių skalbti negalima;
  • ir kt.

Kaip skalbti pliušinius žaislus skalbimo mašinoje? 

Dauguma šiuolaikinių žaislų yra sukurti patogiam naudojimui ir priežiūrai, visada patikrinkite minkštučio etiketę ir naudokitės visomis ten esančiomis instrukcijomis, o štai keletas patarimų skalbiant žaisliukus skalbimo mašinoje:

  • Pasirinkite tinkamiausią skalbimo ciklą minkštam žaislui - geriausia "legvo skabimo", be gręžimo funkcijos.
  • Naudokite švelnų skalbiklį - geriausia tą patį, su kuriuo skalbiate vaiko drabužius.
  • Pasirinkite šalto vandens skalbimo nustatymą, išjunkite gręžimo funkciją.
  • Prieš skalbdami žaislą įdėkite jį į tinklinį maišelį ar pagalvės užvalkalą. Į skalbimo mašinos būgną taip pat galite įdėti rankšluosčių papildomai žaislo apsaugai. 

Kaip tinkamai žaislą skalbti rankomis?

Neretai pasitaiko, kai žaislo skalbti skambino mašinoje negalima, tačiau galima skalbti rankomis. Taip pat rankomis rekomenduojame skalbti ir tuos žaislus, kurie yra ilgamečiai jūsų vaikų draugai. Šis skalbimas yra saugesnis, tad būsite garantuoti, kad žaislas nepasižeis ir džiugins jūsų vaiką dar ilgai.

Štai keletas mūsų patarimų, kuriais galite pasinaudoti skalbdami minkštą žaislą rankomis:

  • Į kriauklę ar vonelę pripilkite drungno vandens ir įpilkite švelnaus ploviklio. Tam puikiai tiks vaikiškas šampūnas. Jeigu žaislą reikia šiek tiek pabalinti įberkite kepimo sodos.
  • Panardinkite žaislą į muiluotą vandenį ir švelniai įmasažuokite muilą/šampūną, kad pašalintumėte visus nešvarumus ir bakterijas.
  • Palikite žaislą mirkti vandenyje mažiausiai  15 min. Na o jeigu žaislas ypač murzinas jį galite palikti ir ilgesniam laikui, pavyzdžiui, 1 valandai.
  • Išpilkite vandenį iš kriauklės ar vonelės, pripildykite švariu vandeniu, muiluotą žaislą panardinkite į švarų vandenį ir išskalaukite muilą/šampūną. Galite tai atlikti ir po tekančia vandens srove.
  • Švelniai žaislą suspauskite tarp dviejų rankšluosčių, kad pašalintumėte kuo daugiau vandens. Jokiu būdu žaislo negręžkite ir nesukite, nes taip jį galite sugandinti negrįžtamai.

Nešvarumų ir dėmių valymas standžiomis putomis

Yra žaislų, kurie negali būti skalbiami nei skalbimo mašinoje, nei rankomis. Tačiau ką daryti jei ant minkšto pliušinio žaislo atsirado nepageidaujamų nešvarumų, kurie privalo būti išvalyti?

Tuomet į pagalbą ateis žaislo kailio ar audinio valymas standžiomis muilo putomis. Valydami šiuo būdu nepamirškite, kad žaislo pilnai sušlapinti nereikia, nes negalima, tad valykite tik paviršinį sluoksnį:

  • Putas geriausia pasidaryti iš putojančio rankų muilo ar indų ploviklio;
  • Putomis lengvai minkštu šepetėliu trinkite nešvarumus kailio kryptimi, kad nepažeistumėte audinio pluošto;
  • Stenkitės, kad pliušinis žaislas neprisisotintų muilo. Įsigėrusias putas į žaislą bus sunku pašalinti, o neišvalytas muilas taps lipšnus ir pritrauks daugiau nešvarumų;
  • Visas putas kruopščiai nuvalykite švariu šlapia servetėle.

Kiti pliušinių žaislų valymo būdai

Pliušiniai žaislai, o ypač tie kurie mažiau žaidžiami neretai savyje kaupia nemažai dulkių. Taip nutinka todėl, kad jos įsėda į kailio šerelius ir jas sunkiau tiesiog nuvalyti šluoste ir todėl gali susikaupti nemažas kiekis. Tad siurbdami namus, nepamirškite karts nuo karto prasiurbti ir pliušinių žaislų. Didelius žaislus galite siurbliuoti po vieną atskirai, o mažesnius sudėti į maišą, pro padarytą angą įkišti dulkių siurblį ir išsiurbti visus kartu.

Na o ant senų, ar draugų perleistų minkštų žaislų gali gyventi ir nelabai mums mielos dulkių erkutės ar kiti mikroorganizmai, kurie puikiai klesti namų sąlygomis. Tad prieš duodant vaikui tokį žaislą, labai rekomenduojame jį "atšviežinti". Ne ne nereikia jo maudyti dezinfekciniame skystyje, ar kaip mūsų mamos darydavo - virinti. Šiuo atveju labai pasitarnaus šaltis. Pernakt palikite žaislą šaldym kameroje, o ryte atšildykite ir galite džiaugtis naujuoju draugu.

Teisingas šaldymas kameroje: 

  • Įdėkite žaislą į užtraukiamą arba paprastą plastikinį maišelį, išleiskite visą orą ir sandariai uždarykite;
  • Sandariai uždarytą maišelį su žaislu įdėkite į šaldymo kamerą ir palikite per naktį arba mažiausiai tris valandas.
  • Jei atitirpinant reikia sugrąžinti žaislui purumą, galite jį išdžiovinti žemoje temperatūroje. 

Kaip džiovinti pliušinį žaislą? 

Pliušinius žaislus galima džiovinti įvairiai, yra keli žaislų džiovinimo būdai, kad išsaugotumėte minkšto žaislo formą ir pirminę išvaizdą rinkitės tokį būdą, kuris nurodytas ant žaislo etiketės arba Jums atrodo tinkamiausias.

Štai keletas pavyzdžių:

  • Labai susidėvėjusius ir trapius pliušinius žaislus džiovinkite natūraliu būdu. Ką tik išplautą žaislą padėkite ant rankšluosčio ir laukite kol jis išdžius.
  • Nedėkite žaislo ant šildytuvo ir nelaikykite tiesioginiuose saulės spinduliuose, nes tai gali pakenkti jo spalvai ir kailiui;
  • Naudokite plaukų džiovintuvą žemoje temperatūroje;
  • Jeigu žaislą galima skalbti skalbimo mašinoje, tuome jį galite džiovinti džiovyklėje, mažoje temperatūroje.

Jeigu naudositės tinkamomis pliušinių žaislų skalbimo ir priežiūros instrukcijomis, tuomet jūsų vaikas galės dar ilgai mėgautis pliušinio žaislo draugija, patirti su juo daug nuotykių ir įspūdžių. O jūs išvengsite nepageidaujamų alergijų, ar kitų reakcijų.

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lakpritis Gruodis