Ką veikti per vaikų gynimo dieną

 

Dažnas pamirštame, kad birželio 1 – oji yra ne tik kalendorinės vasaros pradžia, bet ir mūsų vaikų šventė.

Birželio pirmąją minime Tarptautinę vaikų gynimo dieną, o kad ši diena taptų laukiama ir nepamirštama rekomenduojame jai pasiruošti. Tik nepamirškime, kad ši šventė, kaip ir visos kitos nėra vien tik dovanos, ši šventė yra laikas kartu su vaikais, dėmesys jiems ir veiklos, kurios įprasmina Tarptautinės vaikų gynimo dienos filosofiją.Pradėdami ruoštis šiai šventei pasikalbėkite su vaiku, papasakokite šios dienos esmę ir reikšmę, paklauskite ką jis norėtų veikti šią dieną, juk vis dėlto tai jo diena!

O jeigu idėjų stingate, štai Jums keletas, kurios galbūt padės pradėti švęsti šią dieną:

Palepinkite savo vaiką. Eikite apsipirkti su vaiku, nupirkite jam naujų drabužių, žaislų, ko jis tik nori (žinoma, prieš tai derėtų apsibrėžti taisyklę, kad ,pavyzdžiui, išleisite tik tam tikrą pinigų sumą - taip ugdysite vaiko atsakomybę ir finansinį raštingumą). Taip taip, suprantame, kad kai kuriems vaikams frazė „viskas ko nori” gali baigtis ašarų pakalnėmis – tokiu atveju vaiką nuteikite iš anksto ir pasakykite, kad šią dieną Jūs jį norite nustebinti ir Jūs jam išrinksite dovaną, tokiu būdu išvengsite neigiamų vaiko emocijų! Ir žinoma, po „šopingo“, nueikite kažkur suvagyti to nuostabiai skanaus „Yummy“ maisto, kuris taip patinka jūsų vaikams.

Paaukokite. Nėra nieko nuostabiau, kaip žinoti, kad prisidėjote prie kilnaus tikslo. Įtraukite vaiką į šį procesą, kad jis suprastų, to svarbą ir ugdytūsi empatiją. Pasidomėkite labiau kokiam tikslui skirsite paramą ir apie tai papasakokite savo vaikui. Aukoti galite įvairioms organizacijoms, tačiau mes rekomenduojame būtent šią dieną, paaukoti Lietuvoje veikiančiai organizacijai, kuri labiausiai atitinka šios dienos filosofiją. Tai organizacija „Gelbėkite vaikus“. Jai paaukoti galite per elektroninio aukojimo platformą: https://gelbekitvaikus.lt/paremk/ , taip pat trumpuoju telefono numeriu 1648, skambučio kaina 3 eur.

Pažintinis laikas kartu. Apsilankykite netoliese esančiame zoologijos parke, ūkyje, muziejuje ar kitame lankomame objekte su vaiku. Vaikai myli gyvūnus, gyvūnai suteikia nuostabių potyrių, taip pat lankydamiesi tokiose vietose praplėsite savo akiratį, sužinosite naujų faktų apie pamatytus gyvūnus ar paukščius. Neabejojame, kad kiekviename mieste yra ne po vieną tokią vietą. Štai keletas mūsų rekomenduojamų vietų didžiuosiuose miestose: Pamogų kompleksas „Gamtos perlas“ Karklėje, Ventės rago ornitologinė žiedavimo stotis, Delfinariumas - Jūrų muziejus Klaipėdoje,  Kauno zoologijos sodas, Tado Ivanausko zoologijos sodas Kaune, Žaislų muziejus Vilniuje;, Tarptautinis Stručių augintojų centras Vilniuje.

Kokybiškas laikas su vaiku. Gaminkite Vaikų dienos proga maistą, kartu su vaiku išsikepkite jo mėgstamiausią pyragą, žaiskite žaidimus ir kartu su visa šeima smagiai leiskite laiką. Svarbiausia daug juokitės, klausykitės į vaiko norus, tiesiog leiskite vaikui suprasti, kad tai jo diena!

Suartinanti veikla - niekas kitas taip nesuartina, kaip kelių valandų bendra kūrybinė veikla. Kartu galite pagaminti kažką savo namams, pavyzdžiui, iš modelino lipdyti naujus vazonus gėlėms ir pasodinti naują gėlę, iš kukurūzų konstruktoriaus pagaminti naują dekoraciją į kambarį, naudojant kuo daugiau kūrybinių priemonių kartu nupiešti paveikslą namams ir žinoma jį pasikabinti. Taip sukursite stipresnį ryšį su vaiku, o ir vaikas džiaugsis matydamas savo rankų darbą puošiantį namus.

Filmų vakaras. Po visos aktyvios, pilnos įspūdžių dienos, vakarą siūlytume praleiskite ramiai su popcornais, pica ar kitais jūsų vaiko mėgstamais užkandžiais. Leiskite vaikui išsirinkti jo mėgstamą filmą, na o jeigu pasirinkimų turite labia daug, surašykite filmų pavadinimus ant lapelių ir traukite burtus, kurį filmą išsitrauksite tokį ir žiūrėsite. Filmų pasirinkimas tikrai labai didelis, štai jums keletas gražių šeimos filmų idėjų: Animaciniai filmai visai šeimai “Coco”, "Vajana", "Žaislų istorija", "Kaip prisijaukinti slibiną", „Liūtas karalius” ir kt.,,  Filmas šeimai  "Gerumos stebuklas", „Belos kelionė namo“, "TAIP diena" ir kt.

 

Tikimės, kad šie patarimai padės jums suplanuoti nuostabią dieną vaikams. Nepamirškite, kad bet kokia veikla vykdoma kartu su vaikais juos ugdo visapusiškai ir moko šeimos vertybių.

Mylėkime, saugokime, ugdykime ir parodykime savo vaikams, kokie jie mums yra svarbūs. 

 

 

 

 

 

 

Sekmadienis Pirmadienis Antradienis Trečiadienis Ketvirtadienis Penktadienis Šeštadienis Sausis Vasaris Kovas Balandis Gegužė Birželis Liepa Rugpjūtis Rugsėjis Spalis Lakpritis Gruodis